Jest ktoś, kto o polskiej tradycji kulinarnej wie praktycznie wszystko. I nie mamy tu obecnie na myśli właściciela znanej restauracji czy przebojowego szefa kuchni, który często gości na ekranach telewizorów. Chodzi mianowicie o skromną, krakowską zakonnicę znaną jako siostra Anastazja. Mniszka od lat piecze i gotuje, a talent jej doceniają wszyscy, którzy choć raz mieli okazję spróbować jej kulinarnych arcydzieł.
Siostra Anastazja zbiera gromadzi nie tylko przepisy związane z tradycjami różnych regionów Polski, ale również dodaje te zupełnie nowe i świeże. Nie gardzi przy tym żadnym kulinarnym trendem. Z każdego czerpie po trochu skupiając się jednak przede wszystkim na smakach. A te w przypadku siostry Anastazji i jej przepisów zawsze okazują się być wyśmienite!
Niniejsza książka to potężne kompendium wiedzy kulinarnej. To zbiór ponad 400 przepisów opracowanych w sposób jasny, prosty i przystępny. Znajdziecie tutaj między innymi receptury na:
- przetwory,
- dania obiadowe,
- przekąski,
- sałatki,
- surówki,
- słodkie ciasta i inne wypieki,
- tradycyjne pieczywo.
Przepisy te bazują na produktach ogólnodostępnych, które znaleźć można w niemal każdym sklepie, na które każdego stać. Jeżeli to dopiero Twój początek w samodzielnym gotowaniu lub nie masz w tej materii zbyt bogatego doświadczenia, nie ma się czego bać. "Wielka księga siostry Anastazji" stanowi doskonałe źródło wskazówek i inspiracji zarówno dla amatora, jak i profesjonalnego szefa kuchni. Zatem zachęcając naszych Czytelników do korzystania z bogatego doświadczenia krakowskiej zakonnicy, pozostaje nam już jedynie życzyć smacznego!
O autorce
Siostra Anastazja należy do Zgromadzenia Córek Bożej Miłości. Od wielu lat gotuje dla krakowskich jezuitów. Swą pasję do pieczenia i gotowania łączy z zakonnym powołaniem, skromnym życiem w pracy i modlitwie. Odniosła ogromny sukces jako kucharka i autorka bestsellerowych książek kucharskich. Łączny nakład jej publikacji to już około 4 miliony egzemplarzy. Uhonorowano ją Nagrodą Prezesa Międzynarodowych Targów Poznańskich. Znana jest także poza granicami naszego kraju.