Publikacja "Domowe kiszonki z owoców, warzyw i ziół" jest książką zarówno dla laików, jak i tych, którzy z kiszonkami mieli już do czynienia i polubili je z wzajemnością.
Książka ta stanowi 192 strony przepisów na każdą porę roku, które będą idealnie współgrać jako dodatek do obiadu oraz jako baza potrawy.
W książce Magdaleny Pieńkos znajdziemy przepisy na kiszony szczaw, seler, fenkuł, kimchi czy też bób. Poradnik zawiera nie tylko przepisy na warzywa i owoce, ale również grzyby. Co więcej, autorka dzieli się przepisami na bezalkoholowe fermentowane napoje. Są tu przepisy na kawę czy herbatę. W książce można poznać także przepisy na sosy, keczup, musztardę czy żytni zakwas. Do tego na każdej stronie znajdziemy ilustracje, które obrazują to, co powstanie nam po zastosowaniu się do danego przepisu. Mimo tego, że autorka jest weganką, zawarła w swojej książce przepisy z udziałem nabiału ze względu na zamiłowanie jej drugiej połówki do kefiru.
Dzięki książce możemy poczuć na talerzu smaki wiosny, lata czy jesieni. Przepisy mogą zostać wykorzystane w każdej postaci: jako gotowe danie, baza czy przekąska. Kiszonki stanowią doskonały, bogaty w witaminy, które są naturalnymi probiotykami, posiłek. Jest to poradnik nie tylko dla laików, ale także każdego, kto poznał już smak i wartość kiszonek i nie potrafi przejść obok nich obojętnie. Każdy znajdzie coś dla siebie i nacieszy oczy wspaniałymi ilustracjami, a do tego wspomoże odporność swojego organizmu, wykorzystując zawarte tu przepisy.