Czy osoby obarczone cukrzycą są podczas posiłków skazane na codzienne wyrzeczenia? Mit ten próbuje obalić Matthias Riedl w książce "Przepisy dla diabetyków. Pełnia przyjemności i kontrola cukru we krwi".
Publikacja stanowi zbiór wskazówek dietetycznych, które pomogą cukrzykom czerpać radość z różnych smaków bez ryzyka zaostrzenia objawów choroby. Autor, dowodząc, że smaczna i zróżnicowana dieta ma niebagatelne znaczenie dla psychicznej kondycji organizmu ludzkiego, zachęca do komponowania posiłków w oparciu o różnorodne składniki: warzywa i owoce oraz wysokiej jakości ryby i mięso, stanowiące niezbędne źródło wartościowych lipidów. Książka podsuwa czytelnikowi zainteresowanemu zdrową dietą gotowe plany żywieniowe, które nie tylko pozwolą zapewnić przyjemność kubkom smakowym, ale i - choć sycące - pomogą utrzymać prawidłową wagę, sprzyjającą kontroli poziomu glukozy we krwi.
O autorze
Matthias Riedl to pomysłodawca, założyciel i dyrektor medyczny ośrodka Medicum Hamburg MVZ GmbH. Z wykształcenia jest lekarzem internistą ze specjalizacją z diabetologii oraz medycyny żywieniowej. Jako prelegent występuje na licznych międzynarodowych kongresach diabetologicznych. Wchodzi w skład zarządu Federalnego Stowarzyszenia Niemieckich Dietetyków. W swojej pracy zawodowej stara się w sposób holistyczny łączyć diabetologię z innymi gałęziami medycyny. Książka ukazała się w serii Jedzmy zdrowo wydawnictwa Esteri.