Rozbudź wyobraźnię kulinarną! Rozpal zmysły! Objadaj się zdrowo i czuj się świetnie. A przede wszystkim - niczego nie marnuj! Przed wami polska odpowiedź na kulinarny, światowy trend no waste cooking.
Maia Sobczak od początku 2017 roku zaczęła propagować ideę #mynowaste. To bardzo kreatywne podejście wykorzystania w kuchni wszystkiego, co już się ma. Z doświadczenia wie, że to właśnie ograniczenia wyzwalają nowe kulinarne odkrycia, a gotowanie z resztek wprowadza w życie nową jakość i szczyptę magii. Niby czemu wyrzucać, skoro można się tym jeszcze zachwycić?
Qmam kasze do ostatniego okruszka to zbiór opowieści z życia wziętych i przemyśleń związanych z jedzeniem, w końcu każdy posiłek jest najważniejszy. Zdaniem Mai człowiek stracił szacunek do jedzenia, jest w większości tanie, łatwo dostępne i niestety kiepskiej jakości. Kupujemy za dużo i bez planu, a potem wyrzucamy, tonami. Marnujemy nie tylko pieniądze, ale również swój czas i potencjał.
Maia przyjaźnie wprowadza w ideę rozsądnego i niesamowicie twórczego podejścia do kuchni, pokazując, jak kusząco można wykorzystać różne końcówki czy resztki, i zrobić bajgle ze smażoną marchewką, śniadaniowy budyń z chrupiącymi orzechami albo bakłażana z owocami czarnego bzu. Gotowanie to prawdziwa frajda, a #mynowaste to radocha i ekonomia w zdrowym wydaniu, w dodatku na pełnym uśmiechu.
Maia Sobczak, autorka bloga Qmamkasze, z wykształcenia psycholog, choć śmieje się pod nosem, że uprawia głównie psychologię pozytywną. Dietoterapeutka, pracuje w oparciu o najstarsze medycyny świata. Konsultantka Ajurwedy z ramienia Jiva institute w Indiach. Na co dzień tworzy zdrowe, wzmacniające ciało i umysł receptury, kusi pysznym jedzeniem, fotografuje, pisze artykuły, prowadzi warsztaty i wykłady. Ćwiczy jogę, kocha zwierzęta, ludzi i świat. Stylizuje kulinarnie i gotuje ile wlezie, w końcu trening czyni mistrza. Uważa że szacunek, pewna doza pokory i poczucie humoru sprawiają, że świat zaczyna poruszać się z większą gracją. Napisała wraz z Grzegorzem Łapanowskim Szkołę na widelcu. Najlepsze przepisy dla całej rodziny (2014), a sama dwa bestsellery: Qmam kasze, czyli powrót do korzeni (2015) oraz Przepisy na szczęście (2017).
- Autor: Maia Sobczak
- Wydawnictwo Marginesy
- Oprawa: Twarda
- Rok wydania: 2018
- Ilość stron: 312
- Stan: nowy, pełnowartościowy produkt
- Model: 9788365973153
- Język: polski
- Nr wydania: 1
- ISBN: 9788365973153
- EAN: 9788365973153
- Wymiary: 19x25 cm
- Powiązane tematy: Czarny Piątek, Księgarnia Białystok
Recenzje książki Qmam kasze do ostatniego okruszka (1)
-
Recenzenckie Mistrzostwo ŚwiataOcena: 5/5Dodana przez Katarzyna M. w dniu 2018-05-23Opinia użytkownika sklepuRecenzja dotyczy produktu typu: książka
0 z 0 osób uznało recenzję za przydatnąPrzepiękna, magiczna, smakowita, zmuszająca do wspomnień, ale i nowych działań książka.
Autorka książki, Maia Sobczak od początku 2017 roku zaczęła propagować ideę #mynowaste. To bardzo kreatywne podejście wykorzystania w kuchni wszystkiego, co już się ma, co w wielu wypadkach spora grupa osób wyrzuciłaby.
Powiecie...gotowanie z resztek. Może i tak, ale dlaczego nie?
Gotowanie z resztek wprowadza w życie nową jakość i szczyptę magii. Niby czemu wyrzucać, skoro można się tym jeszcze zachwycić? Ja od dawna stosuje tę zasadę, jedzenia się nie wyrzuca. Pomijam miliony ludzi na świecie, którzy nie mają co jeść, a w tym czasie w Polsce wyrzucane są tysiące ton żywności, ale warto wziąć pod uwagę także środowisko, jego degradację, zużycie energii, wody etc.
Swoją książką Maia Sobczak idealnie trafiła w moja filozofię żywieniową i w mój gust.
Qmam kasze do ostatniego okruszka, to książka niezwykła. To ogromna ilość bardzo prostych, przydatnych przepisów, ale także zbiór opowieści z życia wziętych i przemyśleń związanych z jedzeniem.
Niestety, ale żywności kupujemy za dużo i bez planu, a potem wyrzucamy, tonami. Autorka książki radzi, jak to zmienić, jak inaczej podchodzić do zakupów, jak wykorzystać pół marchewki, czy bułkę sprzed 2-3 dni.
Cennym uzupełnieniem są liczne opowieści z życia autorki i wspaniałe, rozbudzające apetyt zdjęcia.
Na samym początku wspomniałam, iż książka zmusza do wspomnień. I tak jest. W trakcie jej wielodniowej lektury, delektowałam się nie tylko pięknymi zdjęciami, zachwycałam doskonałymi radami i przepisami,a le także wspominałam to, jak wiele z opisanych przez autorkę rad, dań, wspomnień było udziałem moich wakacji u kochanych dziadków na wsi, ile podobnych, często obecnie zapomnianych potraw przyrządzała moja babcia, jaki był dom moich dziadków, w którym żyło się zgodnie z tym, co pisze Maia Sobczak. wspaniałą, sentymentalna podróż w czasie.Polecam i gorąco zachęcam do skorzystania z rad autorki, wypróbowania przepisów. Qmam kasze..., to książka do której będziecie wiele razy wracać.